Αυτό το τελετουργικό άνω των 200 ετών απαιτείται , για τη μακρά και σχολαστική δουλειά της άνθισης ανθών, αυτοπεποίθηση και ακριβή κίνηση των χεριών που μπορούν να αποκτηθούν μόνο μέσω της κατάρτισης και της εμπειρίας. Ο λόγος είναι ότι η συγκομιδή γίνεται μόνο μια φορά το χρόνο, την άνοιξη, και διαρκεί περίπου 20 ημέρες.
Μετά την ανθοφορία που λαμβάνει χώρα για 20 έως 30 ημέρες, τα πέταλα συλλέγονται νωρίς το πρωί (μεταξύ 5 και 9 π.μ.) πριν από την εξάτμιση της δροσιάς, προκειμένου να ληφθεί όσο το δυνατόν περισσότερο έλαιο. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται όταν μαζεύουν τα πέταλα για να διατηρήσουν όλη τη φρεσκάδα των λουλουδιών και τη λεπτότητα της πολύ πτητικής τους ουσίας.
Μετά την συγκομιδή πέταλα πρέπει να υποβληθούν σε άμεση επεξεργασία πριν χάσουν τα πολύτιμα συστατικά τους. Ως εκ τούτου, η ουσία αποστάζεται μόλις αρκετές ώρες μετά τη συγκομιδή, επειδή τα πέταλα δεν είναι ανθεκτικά στη θερμότητα, τη μεταφορά ή το φως.