Η γενέτειρα του τριαντάφυλλου Δαμασκού είναι η Νοτιοδυτική Ασία, όπου θεωρήθηκε διακοσμητικό φυτό.Το όνομά του αναφέρεται στην πόλη της Δαμασκού. Το πλεονέκτημα του να φέρει αυτό το φυτό από την Περσία στην Ευρώπη αποδίδεται στο σταυροφόρο Ρόμπερτ ντε Μπρι, ξαφνιασμένο από την ομορφιά και το άρωμά του, στην επιστροφή του από τη σταυροφορία το 1254 περίπου.Η καλλιέργεια του τριαντάφυλλου για βιομηχανικούς σκοπούς ξεκίνησε τον 9ο αιώνα στην Ινδία και την Αίγυπτο. Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν ήδη φυτικά αιθέρια έλαια για τη διατήρηση των μουμιών. Ήταν ο Περσής ιατρός Avicenna που διηύθυνε την πρώτη απόσταξη αιθέριου ελαίου καθαρού τριαντάφυλλου.
Κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα, το φυτό εισήχθη στη Βουλγαρία και η καλλιέργειά του ξεκίνησε στην “κοιλάδα του τριανταφύλλου “.Το τριαντάφυλλο δαμασκού ,είναι σήμερα γνωστό και φημισμένο σε όλο τον κόσμο, έχει γίνει μια διασημότητα ανάμεσα σε άλλες πέντε καταχωρημένες αυξανόμενες ποικιλίες και θεωρείται εθνικό έμβλημα από τον βουλγαρικό λαό.Οι ασυναγώνιστες ιδιότητές του καθορίζονται από την περίπλοκη δομή του φυτού με σχεδόν 300 μοριακά συστατικά, μερικά από τα οποία δεν μπορούν να αναπαραχθούν με σύνθεση.